luupskenya!

Fältstudievecka Kisumu

När vi precis kommit hem från de fantastiska dagarna i Diani packade vi om, en sista gång, för att åka på fältstudievecka i Kisumu. Kisumu är en stad mer inåt i landet precis vid Viktoriasjön. Efter en lång bussresa var vi framme vid ett ganska sunkigt hotell i en stad som kändes så himla annorlunda jämfört med Nairobi. Jag vet fortfarande inte riktigt vad det var som var så annorlunda egentligen. Kanske var det att jag såg totalt kanske fem vita människor under de här fyra dagarna och det var när vi besökte ett västerländskt cafe som heter Java. Eller så var det för att vi för en gångs skull hade en smula frihet. Vi fick gå två och två vart vi ville och det kändes på något sätt ganska tryggt. 

 

Under de här dagarna hade vi iallafall ett schema. Varje dag skulle vi göra två studiebesök och det tog i princip hela dagen. Första dagen besökte vi ett HIV center som låg i en fattigare del av Kisumu där vi fick en rundvisning och fick ställa frågor. Kisumu är den stad där HIV är som störst och trots detta var det väldigt få som ville prata om det. De berättade att preventivmedel fanns lättillgängliga men att de sällan användes då "Adam och Eva hade ju inte det" eller "Äsch det där med HIV är bara en myt." Eftersom staden ligger precis vid Viktoriasjön så är det väldigt stort med fiske där och detta har lett till något de kallar för "Fish for sex". Detta innebär att kvinnor/flickor som inte har råd att köpa fisk istället har sex med männen och får fisk för det. Detta kan också vara en anledning till den stora HIV-spridningen. 

 

Det kommer nu folk till skolor som informerar om HIV och preventivmedel men än så länge har det inte gjort någon skillnad, antalet med HIV har tvärtom ökat. 

Nina och Jonas (en lärare på skolan). 

 

Efter det här besöket åkte vi till en politiker och lyssnade på en kvinna som pratade jättetyst om vilka förbättringar de kan göra i staden osv. 

Jag tror ni ser hur roligt vi tyckte det här var. 

Nästa dag var det dags för en tur till Viktoriasjön. Det är alltså den största sjön i Afrika och den näst största i världen. Kenya har bara 6% av sjön men är väldigt aktiv i att försöka förbättra förstöringarna som den utsatts för och har många projekt och sammarbeten. Vi åkte ut på en kort båttur och det var väldigt häftigt. Fiskarna hade precis kommit tillbaka från sin morgonrunda och vattnet var helt blankt. Det var samma färg på vattnet och himlen så man såg inte horisonten. 

 

Och sist men inte minst var besöket hos den svenska biståndsorganisationen Vi-skogen. Vi fick gå med en kille bland hans odlingar och han berättade hur Vi-skogen hade hjälpt honom. 

 

 

 

Kommentarer

Laddar kommentarer...
Visa alla kommentarer
Formuläret laddas