luupskenya!

Harry Potter och pannkakor

Onsdag

Spelade match på impala (planen precis bredvid skolan) och vann med 5-0. Hela skolan kom och kollade så det var ju lite skönt kände jag. Gjorde ett mål också. 

Torsdag

Match igen denna gången på Brookhouse. Hade hört mycket om den skolan för den skulle nämligen vara väldigt speciell. Eleverna hade fått bestämma hur skolan skulle se ut och de sa att de ville att den skulle se ut som Hogwarts (skolan i Harry Potter) och då gjorde dom det. Det blev kanske inte jättelikt just Hogwarts men det var iallafall helt sjukt häftigt. Det hade en vallgrav med broar som gick över, en fin fotbollsplan och en liten strutsfarm. De har strutsar som husdjur. Vi har sköldpaddor och katter (det har de också, till och med större sköldpaddor). Vi tyckte allt var så coolt att vi bestämde oss för att låta dom vinna. De gjorde tre snabba mål och vi var så chockade över att de kunde ta emot och passa en boll. Efter chocken lagt sig fick vi in två mål men inte mer. Vi spelade bra (trots att vi var elva pers på en sjumannaplan) så det var lite synd att vi inte fick in mer mål. Men sånt är livet och man kan ju inte vinna varje gång, som alla vuxna som läser det här kommer att tänka ;) När vi kom hem och berättade för killarna att vi förlorat blev de superglada då de varit en smula avundsjuka på våra vinster. 

En liten liten del av skolan. Det är även ett internat så folk bor faktiskt där. Lite galet kan man tycka. 

 

På fredagen bestämde sig jag, Rebecca och Klara för att gå till Art för att äta lunch. Väldigt lyckat och väldigt gott. Älskar Art, man får alltid av någon konstig anledning känslan av att man är på solsemester där. Att man sitter vid vattnet i Grekland eller Italien trots att det ligger i ett shoppingcentrum mitt inne i stökiga Nairobi långt ifrån vattnet. 

Det var mums. 

Idag är det lördag och jag skriver gymnasiearbete och ikväll ska vi ut och äta på ett nytt ställe och sen gå på bio. Focus ska vi se och jag ska äta popcorn. 

 

Questions mbili

Jag har fått två frågor som jag tänkte svara på. Jag vet jag är superpopulär, galet känd och väldigt snart stenrik. 

- Å du lever ju världens dröm! Jag undrar lite om hur du bar dig åt för att komma in, för mig känns det som att det är massa faktorer som måste stämma, dels att komma in och att hitta pengar till det. Hur mycket kostar det? Och måste man betala allt på en gång? Har du fler kompisar där nere som bloggar? Skulle vara jätte snällt om du kunde länka några? Å jag hoppas verkligen att jag kommer sitta där nere om två år då jag går i 2an.

Det stämmer bra det, det här är cirka det drömmigaste man kan göra. Jag sökte till skolan även förra året men kom inte in. Jag har tänkt en del på det och är ganska säker på att det beror på att jag är en tjej från Stockholm som ville gå andra året sam. Det här är helt klart den största gruppen av de som söker och alla kan ju inte komma in. Dessutom var det väldigt många som sökte förra året. Det här året var det inte alls lika många som sökte mycket på grund av alla oroligheter i Kenya och det var därför betydligt lättare att komma in. Tror faktiskt till och med att alla som ville kom in. Förhoppningsvis är det fler som söker nästa år. Försök att sticka ut från mängden så mycket som möjligt, lägg ner tid på ditt personliga brev och alla papper som ska fyllas i och var inte rädd för att vara på och fråga hur saker och ting går för ibland tar det sin lilla tid för Rosie (rektorn) att svara på mejl.

Pengarfrågan har jag tyvärr inte stenkoll men det borde stå på hemsidan http://ssn.or.ke. Jag vet att några här har fått stipendium och det brukar finnas mycket sånt att få ganska lätt. Kolla även upp om din kommun ger ut skolpengen för det är ganska mycket pengar det handlar om. 

Här har du lite av mina kompisars bloggar som du kan kolla runt på!

Erika Jansson

Tove Johansson 

Vendla Karlsson

Kämpa gärnet för att komma in nu, det är verkligen värt det! Håller tummarna. 

 

Det har förresten öppnat en kiosk på skolan som säljer smoothies, shakes, mackor och sånt där. Mina pengar alltså vara slut om cirka två veckor. 

 

Hej Louise! Kan du berätta lite mer om VI-SKOGEN? 

Jambo! Självklart kan jag göra det. Vi-skogen är alltså en svensk biståndsorganisation som planterar träd i Kenya, Tanzania, Rwanda och Uganda. Detta är fyra länder som är hårt drabbade av avskogningen som har lett till ökad fattigdom. Vi-skogen arbetar med en metod som heter agroforestry då man odlar träd och olika slags grödor tillsammans vilket gör att livlösa jordåkrar återfår näring och gör att det växer mycket mer. De fattiga familjerna får mer mat på sin åker och har därför mer att sälja och kommer ur sin fattigdom. Vi-skogen utbildar alltså familjerna och hjälper till med plantering av träden! 

Om du vill ge en gåva kan du trycka på de olika länkarna nedan,

Minnesgåva

Gåvokort

Högtidsgåva

 

 

 

Fältstudievecka Kisumu

När vi precis kommit hem från de fantastiska dagarna i Diani packade vi om, en sista gång, för att åka på fältstudievecka i Kisumu. Kisumu är en stad mer inåt i landet precis vid Viktoriasjön. Efter en lång bussresa var vi framme vid ett ganska sunkigt hotell i en stad som kändes så himla annorlunda jämfört med Nairobi. Jag vet fortfarande inte riktigt vad det var som var så annorlunda egentligen. Kanske var det att jag såg totalt kanske fem vita människor under de här fyra dagarna och det var när vi besökte ett västerländskt cafe som heter Java. Eller så var det för att vi för en gångs skull hade en smula frihet. Vi fick gå två och två vart vi ville och det kändes på något sätt ganska tryggt. 

 

Under de här dagarna hade vi iallafall ett schema. Varje dag skulle vi göra två studiebesök och det tog i princip hela dagen. Första dagen besökte vi ett HIV center som låg i en fattigare del av Kisumu där vi fick en rundvisning och fick ställa frågor. Kisumu är den stad där HIV är som störst och trots detta var det väldigt få som ville prata om det. De berättade att preventivmedel fanns lättillgängliga men att de sällan användes då "Adam och Eva hade ju inte det" eller "Äsch det där med HIV är bara en myt." Eftersom staden ligger precis vid Viktoriasjön så är det väldigt stort med fiske där och detta har lett till något de kallar för "Fish for sex". Detta innebär att kvinnor/flickor som inte har råd att köpa fisk istället har sex med männen och får fisk för det. Detta kan också vara en anledning till den stora HIV-spridningen. 

 

Det kommer nu folk till skolor som informerar om HIV och preventivmedel men än så länge har det inte gjort någon skillnad, antalet med HIV har tvärtom ökat. 

Nina och Jonas (en lärare på skolan). 

 

Efter det här besöket åkte vi till en politiker och lyssnade på en kvinna som pratade jättetyst om vilka förbättringar de kan göra i staden osv. 

Jag tror ni ser hur roligt vi tyckte det här var. 

Nästa dag var det dags för en tur till Viktoriasjön. Det är alltså den största sjön i Afrika och den näst största i världen. Kenya har bara 6% av sjön men är väldigt aktiv i att försöka förbättra förstöringarna som den utsatts för och har många projekt och sammarbeten. Vi åkte ut på en kort båttur och det var väldigt häftigt. Fiskarna hade precis kommit tillbaka från sin morgonrunda och vattnet var helt blankt. Det var samma färg på vattnet och himlen så man såg inte horisonten. 

 

Och sist men inte minst var besöket hos den svenska biståndsorganisationen Vi-skogen. Vi fick gå med en kille bland hans odlingar och han berättade hur Vi-skogen hade hjälpt honom. 

 

 

 

Diani Beach

Efter bergsbestigandet var det ju dags för avkoppling vid stranden så när vi kom hem packade vi väskorna fulla med bikinis och så åkte vi direkt till diani, alltså samma ställe som vi var på höstlovet. Vi bodde på ett all inclusive hotell, Baobab, där det kryllade av pensionärer och där de spelade Jambo bwana låten i högtalaren konstant. Maten var supergod och vi åt tills vi sprack och badade tills fingrarna var russin. På kvällarna åkte vi tuktuk antingen till Forty thieves som är en jättemysig bar vid stranden eller till ett gigantiskt hus som några killar från internatet hade hyrt. Vi hade det ganska så bra helt enkelt. 

 

Erika och Rebecca.

Jag och Klara.

Superglad var jag.

En dag bestämde vi oss för att snorkla och det var superkul som vanligt.

Rebecca, Anna, Louise och Klara

Sen fick jag en fråga som jag tänkte svara på nu med!

Hej, har tänkt att börja på SSN nästa år! Undrar vad ni gör på loven, vet att ni på höstlovet åker till Diani Beach men vad gör ni på jul, sport och påsklovet? Får ni bestämma det själv? :) Undrar dessutom om ni på internatet åker till Masai Mara eller om du gjorde det själv? Jätte fin blogg!!

Halloj! På höstlovet åkte vi som du sa till Diani Beach på en resa organiserad av boardingen vilket betyder att hela internatet åker och transport och hotell är ordnat. På jullovet får man göra vad man vill men det brukar stå mellan två alternativ, stanna i Kenya och låta familjen komma ner för att visa ditt nya hem eller åka hem till Sverige. Iår var det ungefär lika många som åkte till Sverige som stannade (vissa gjorde både och) och de flesta var nöjda med sina val. På sportlovet, det som vi hade nyss, får vi göra ungefär precis vad vi vill. De flesta åkte tillbaka till Diani men denna gång på egen hand. Andra stannade på internatet och hittade på lite utflykter härifrån och sen fanns det dem som åkte till Sverige, Dubai eller Sydafrika. Även på påsklovet är vi fria att göra vad vi vill men då anordnas en resa till Uganda och Rwanda som väldigt många ska med på. Jag vet inte så mycket om den eftersom jag inte ska med för då kommer fyra vänner hit för att hälsa på mig (!!!!!).

En resa till Masai Mara anordnas ganska tidigt på året av boardingen utan extra kostnad. Sen åkte jag dit med min familj i julas med och det pratas om att vi ska få möjligheten att åka dit igen men då med extra kostnad. Det finns mindre nationalparker som Nairobi national park och Hells gate som vi kan åka till själva.  

Hoppas du är nöjd med svaret (annars är det bara att fråga igen) och hoppas verkligen att du bestämmer dig för att åka. I princip det bästa man kan göra med livet. Tack så supermycket!

Mount Kenya

För några timmar sen kom jag hem från Mount Kenya. Jag lever alltså. Puh. Jag är jättetrött och borde egentligen packa eftersom vi ska till Diani Beach imorgon (!!!) och jag kan hälsa att det var den vetskapen om vita stränder som gjorde att många av oss klarade hela vägen upp. Vi var cirka 80 pers med elever, föräldrar och boardingföräldrar. Utöver det var det guider, sjukvårdare, kockar och bärare som bar våra stora väskar med på resan. Vi var alltså väldigt många som skulle bestiga det där berget och jag tror att det var endast cirka 8 pers som inte klarade hela vägen upp till toppen (cirka 5000 m.ö.h). Det är ju väldigt bra jobbat ändå. Många spydde mycket på vägen pga höjdsjuka och utmattning och en stackars flicka blev hämtat några hundra meter från toppen med helikopter. Hon mår bra nu. 

 

Detta var iaf en superupplevelse, mer än så orkar jag inte skriva just nu. Adjö. 

Klara och jag uppe på toppen. Det var svinkallt så vi var bara där i typ en kvart för att se soluppgången. 

 

Det stora äventyret

På min nedräkningsapp på mobilen har jag inlagt "Äventyret börjar" och detta äventyr kommer att påbörjas på torsdag och det är ju supersnart. Det hela börjar med en bussresa till ett berg som heter Mt Kenya. Mt Kenya är Kenyas högsta berg och Afrikas näst högsta berg, efter Kilimanjaro. Vi ska bestiga det här berget och det kommer ta fem dagar och till slut kommer vi förhoppningsvis befinna oss 4985 möh. Jag är väldigt nervös och väldigt taggad. Kommer jag bli höjdsjuk? Kommer jag frysa till döds? Man vet aldrig. 

Efter den här utmaningen ska jag spendera en kväll på internatet och sen bär det av till Diani nästa morgon. Diani är ett ställe på kusten som vi spenderade höstlovet på. Den här gången är det ingen skolresa utan vi är några stycken från internatet som själva bokat hotell och så och ska vara iväg i fyra nätter. Nästan alla SSNare ska dit så det kommer bli jättekul och så himla skönt efter Mount Kenya. Tror det är den resan som kommer få oss alla att kämpa oss upp för berget. 

Efter vi kommit hem från Diani är vi hemma en kväll och sen ska vi på fältstudieresa med East African Development- kursen. Jag läser egentligen inte den kursen men jag fick följa med på resan ändå. Vi ska till Kisumu som ligger vid Lake Victoria. Lake Victoria (Viktoriasjön) är Afrikas största sjö. Är lite osäker på vad vi ska göra eftersom jag inte läser kursen men vet att vi ska besöka någon skola och Vi-skogen m.m Jag lär ju märka då helt enkelt. Vi är iallafall där i fyra nätter med och sen tillbaka till SSN. 

Så som ni förstår kommer jag har fullt upp i några veckor och jag är så taggad att jag vill att allt ska börja NU. Helt galet att jag får vara med om allt det här förresten. 

 

 

Catching up

Hade glömt att jag hade en blogg och det var ju lite tråkigt men nu kom jag på det igen. (Tack Ella). Jag vill även tacka Ella för ett superfint paket som hon skickat och som jag fick häromdagen. Defintionen av lycka det där. Under de senaste dagarna har jag spelat två fotbollsmatcher och vunnit två fotbollsmatcher. Jag har varit i Hells gate med Klara, Vendla och Erika och jag har köpt och förberett saker inför Mt. Kenya. Superkul. 

Jag har även fått en fråga som jag tänkte svara på. 

Fråga: Hej! Jag funderar på att gå ett år nere i Kenya, men jag undrar hur känner du med att gå i trean där? Nästan alla verkar ju gå i tvåan. Går det bra gymnasiearbete och framtiden och sånt? Super fin blogg, kram!

Svar: Goddag käre läsare! Jag älskar att gå trean här nere, trots att det verkar vara ganska trevligt att gå trean i Sverige med. Eftersom man oftast läser mindre kurser i trean så har jag mer fritid och hinner ta vara på allt på ett annat sätt än om man tvingas plugga hela tiden. Det är helt klart fler tvåor på skolan men när man väl är här har man ingen koll på hur gamla folk är och vilken klass de går osv. Inte alls på samma sätt som det brukar vara i Sverige. Vi skriver även gymnasiearbete som alla andra och eftersom jag skriver om bistånd ger det många möjligheter till att prata med folk på plats vilket är väldigt roligt! JAG TYCKER DU SKA BÖRJA DET ÄR SUPERKUL. tack så mycket! 

 

Lite bilder från Hells gate. Mycket häftigt ställe det där. Det är där inspirationen till Lejonkungen kommer från och det är där lejonklippan finns. (jag den finns på riktigt, vi hann inte gå dit den gången men hoppas på att få göra det nån annan gång, så coolt). Bilder från Erika.

Upp