luupskenya!

Juletider

Min familj är ju här nu och det ger lite tid och ork till annat så därför har det stått tomt här ett tag och det kommer nog fortsätta så i cirka två veckor till. Det är jättehärligt och jättekonstigt att min familj är här men mycket skoj har vi hittat på. Junction och Toibesök, Karen Blixenmuseum, Ngong Hills (denna gången i ösregn vilket var väldigt coolt) och nu idag var vi på besök i Kibera. 

Mor

Far.

Syster. 

 

Sen har vi ju firat julafton med och det gjorde vi med Vendlas och Amandas familj vilket var supermysigt. Vi hade även lite julklappsutdelning på skolan innan med pepparkakor, knäck och glögg. 

Jullov

Nu är det äntligen jullov och den här veckan har varit så himla konstig. Det är konstigt att jag har varit här så himla länge och att folk börjar lämna internatet för att åka till Sverige i några veckor. Det är konstigt att främmande människor (familjer) fyller internatet och det som är mest konstigt är att min familj är påväg hit just precis nu. Wow. Det känns iallafall himla skönt att skolan är över för ett tag och att jag ska få visa tre små människor som jag inte träffat på 127 dagar mitt Kenya. 

Fina Malin (som åker hem till Sollentuna imorgon och inte kommer tillbaka. Kommer sakna henne. Men vi ses på Rudbecks student.) och Magne på Art. 

 

"Åsnesafari"

I helgen var det "åsnesafari" som inte blev alls som vi trodde att den skulle vara men fortfarande väldigt bra. Bussresan som vi trodde skulle fem timmar tog nio timmar och åsnorna som vi trodde skulle vara vid vår sida hela tiden såg vi knappt för de var så långsamma. Vattnet som vi trodde skulle räcka alla dagarna tog slut till sista dagen då massajerna tyckte vi hade så mycket redan och hela grejen var mer en väntan än en vandring. Men ändå var det som himla värt allting för det var så härliga människor med och omgiviningen var mer än fantastisk. Vi fick dessutom uppleva något som jag aldrig trodde jag skulle uppleva, som jag kanske inte heller riktigt ville uppleva. 

 

På lördag morgon vaknade jag klockan fem på morgonen i mitt tält av ett skrik. Jag funderade inte på det då jag trodde att det kanske var ett djur eller något och somnade om. När jag kom upp till frukosten berättade de att det skulle vara fest i massajbyn som vi tältade bredvid eftersom en tolvårig flicka som bodde där blev omskuren den morgonen. Det behöver inte vara det skriket jag hörde men det spelar egentligen ingen roll för att bara vara så nära något som man hoppats på inte längre pågår var så obehagligt. Jag har nyligen läst boken Desert flower som handlar om en flicka som blir omskuren i Somalia och att det man läser om i en bok verkligen händer på riktigt blev som en chock, trots att jag visste att boken är en självbiografi (läs den btw och försök förstå att det är en annan människas liv). 

 

Efter den upplevelsen kände vi oss alla väldigt lyckligt lottade, dels över att komma från Sverige där sjuka traditioner inte uppmuntras men också över att få möjligheten att vara här och få en slags förståelse som är omöjlig att ha om man inte upplevt det. 

Hanna, Vendla, Indra, Lovisa och Hanna. 

 

Under den här helgen var det av någon anledning en grej att kasta vattenflaskor. Superskoj tyckte Amanda och Hanna. 

Fina Lova och Vendla. 

Posearn Magne. 

Arvid, Oscar, Magne och Douglas. (One direction)

 

 

Min vandringspinne <3

Låtsades att jag inte är höjdrädd. 

Jag och Vendla med en masai som fullkomligt älskade att stå framför kameran. 

Morgondimma på campingplatsen.

 

 

Lucia

I torsdags var det alltså dags för lucia. Vi åkte tidigare till det svenska residentet för att repa lite och sen var det dags för mingel med pepparkakor, lussebullar, glögg och korv med bröd. Luciatåget blev iaf jättelyckat av det jag hörde, man vet ju aldrig hur det lät för dom i publiken, och trots att låttexterna kanske inte riktigt satt för min del gick det bra ändå. Det var framförallt väldigt häftigt att stå där framför flera hundratals personer vid en pool med palmer och värme i ett vitt lucialinne och sjunga svenska jullåtar. Väldigt fel egentligen men man fick ändå en riktig julkänsla trots att det inte var svinkallt och snöigt. 

(alla bilder från Vendla)

Det här är tyvärr de enda bilderna jag har från själva luciastunden. Kanske kommer fler senare. 

 

Nobelmiddag

Igår var det nobelmiddag på SSN och det var så himla lyckat. Arrangörerna hade gjort iordning jättefint och alla klädde upp sig trots att det var onsdagskväll och vi vanligtvis brukar ha mjukisbyxor och den fulaste tröjan vi äger då. Det var tre rätters och vi är ovana vid sån mumsmat att alla var helt till sig och sket i att de hade matteprov imorgon och egentligen behövde plugga. 

Här har vi Wilma, mig, Anna och Emelie aka korridorsbuddies. 

Sara, Sofia, Katia, Filip, Lova och Viola. 

Sanna och Naima. 

Mattelärares son, mattelärare, Anna, Nina, Amanda och boardingförälder Tomas. 

Rebecca serverar. 

Filip och Lova. 

 

Vi hade även självklart priser som delades ut under middagen. 

Alex och Sara vann fysikpriset för att de är så hurtiga. 

Elsa, Oscar, Helly och Joel vann kemipriset eftersom de är två utav de kärleksfulla paren här på skolan. 

Jossan vann litteraturpriset för sin fina blogg. 

Och till sist Lovisa, Matilda, Sofia och Wilma som vann ekonomipriset för deras UF. 

 

 

 

Busy busy busy

Den här veckan är det fullt upp. Idag har vi två luciaövningar, skola och sen ikväll nobelmiddag. Imorgon är det skola och sen ska vi åka iväg till svenska ambassaden för luciasjungande och party. Sen på fredag morgon är vi ett gäng som åker iväg på åsnesafari i två nätter. Väl hemma därifrån är det söndag kväll och bara några få dagar kvar till jullov. Helt galet vad mycket som händer och hur fort allting går. Kuuuul. 

Sooo happy

Julstämning i värmen

Igår var det julbasar på SSN och folk från Norden som bor i Nairobi var välkomna på julmys. Det var mycket folk och trevlig stämning med alldeles för höga priser på marabou. 

De som har UF passade på att sälja lite.

Vendla köpte korv med bröd som hon har längtat efter superlänge nu. 

Jultomten var där såklart.

SVENSKT GODIS <3

 

På kvällen var det dag för julbak och det gjordes pepparkakor, lussebullar och kolor. Då var julstämning verkligen på topp kan jag berätta för er. 

Min och Amandas pepparkakstomeluva.

Amanda jag och jag med mjöl och pepparkakor in tha face.

 

Jag och Malin med finfina resultat. 

Ngong Hills

Igår ställde vi klockan tidigt ännu en gång och åkte iväg med skolbussarna proppfulla till Ngong Hills klockan åtta på morgonen. Det var en friluftsdag/förberedelse till Mt Kenya och det var helt fantastiskt. Ngong Hills är massa höga kullar i utkanten av Nairobi som man kan gå upp och ner för om man känner att det är skoj. Kullar låter lite väl enkelt, det var rätt högt och jag som höjdrädd blev lite småksraj några gånger men det var framförallt väldigt väldigt jobbigt och väldigt väldigt häftigt. Är så himla taggad på att bestiga Mt Kenya (Afrikas näst högsta berg) i februari. 

 

Rebecca, Amanda, Erika, Tove, Vendla och Klara.

Selfie med Klara.

Klara, Amanda, Erika, Vendla och Katia. 

 

Håliga timmar

Skolan alltså. Trevlig uppfinning det där. Har två håltimmar idag och suttit med matten på båda men nu orkar jag inte mer. Mattestuga ikväll, wey superkul! Idag tog vi även skolfoto med klassen, gymnasiet och till sist hela skolan. 

Vendla, Klara, Anna och Amanda.

När man inte riktigt orkar med livet. 

Joel bestämde sig för att vara en smula mer feminim än vanligt. 

Spexfoto. Pyjamas aka standard klädsel på SSN.